23-01-2020 Wijzigingen busvervoer Zaanstreek

Vanwege het vervangen van de sluizen is er de komende anderhalf jaar in Zaandam een gewijzigde dienstregeling voor de bussen van Connexxion. Vandaag tijdens de vergadering van de RAR (Reizigers Advies Raad) liet Connexxion weten dat de gewijzigde dienstregeling goed verloopt. Een aantal aanpassingen volgen nog om het busvervoer in deze periode verder te optimaliseren.

Nieuw
De eerste drie weken van dit jaar waren er meer busreizigers dan in dezelfde periode vorig jaar. Blijkbaar is er tijdig en voldoende gecommuniceerd over de tijdelijke wijzigingen. Buschauffeurs vinden de routes prettig rijden. Connexxion zegt weinig klachten te ontvangen van reizigers. Klachten die binnenkomen worden onderzocht en de dienstregeling indien mogelijk aangepast. Lijn 56 gaat nu extra rijden, twee keer per uur in plaats van één keer per uur. Lijn 65 krijgt er een grote (diesel)bus bij.

Elektrische bussen
De klachten die binnenkomen gaan vooral over de kleinere elektrische bussen (ZE-bussen). Bij deze bussen werkt de lijnfilm soms niet. Dit is de aanduiding aan de voorkant van de bus, waarop staat waar de bus heen gaat. Verder is er een capaciteitsprobleem van vooral bus 65. Tijdens de ochtendspits is deze ZE-bus regelmatig vol, in de bus staan is niet toegestaan. Mensen zijn dan gedwongen bij de halte te wachten op de volgende bus. Connexxion zet daarom nu extra dieselbussen in om alle mensen wel te kunnen vervoeren.

Tijdelijke wijzigingen
De RAR vindt het vreemd dat Connexxion de nieuwe routes niet van tevoren met de RAR heeft overlegd. Dan zou er waarschijnlijk een betere bediening van de Westzijde gekomen zijn (nu slechts één keer per uur). Connexxion verklaarde dat tijdelijke wijzigingen gewoonlijk niet worden voorgelegd aan de RAR, zelfs niet wanneer het een periode van anderhalf jaar betreft. Maar vanaf nu zal Connexxion de RAR ook betrekken wanneer de dienstregeling voor een langere periode moet worden aangepast. De opmerking over de Westzijde neemt Connexxion mee en gaat de mogelijkheden bekijken.

Lees hier meer informatie over sluiting van de Beatrixbrug in Zaandam en de naastgelegen Wilhelminabrug per januari 2020. Klik hier >>

Verslag van Annemieke Goudsmit. Zij vertegenwoordigt het Burgerplatform Zaanstad in de RAR.