Mededelingen Reizigers Advies Raad (RAR) 7 september 2017

Het onderwerp in consumenten platvorm van de RAR had betrekking op Connexxion in de Zaanstreek.

Connexxion scoort in de Zaanstreek het hoogste cijfer nl. een 7,8. Dit gaat om stiptheid, veiligheid, schone en nette bussen. Beoordeling van chauffeur tijdens de ritten. Al deze zaken worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau.

Mijn eigen ervaring is het daar in hoofdlijnen wel mee eens. Zoals ik in vorige schrijven al een keer melding maakte van het feit dat het kopen van een kinderkaartje voor 1 euro alleen kan onder begeleiding van een ouder. Dan zijn de ouders wel verantwoordelijk tijdens de busreis.

Mijn vrouw rijdt met de bus ergens in Zaanstad, waar zij instapt, stapt ook een moeder met twee kinderen in, de een in een kinderwagen die naar de speciale plek in dus loopt, het wat ouder kind neemt plaats op de stoel achter de bestuurder. Een paar haltes verder stapt een ouder echtpaar uit en vraagt aan de bestuurder om voorin te mogen uitstappen, dat vindt hij goed. Met het uitstappen van het echtpaar stapt ook het jongetje op de stoel achter de bestuurder uit en staat op de stoep, de bestuurder sluit de deur. Mijn vrouw roep tot de moeder, die het vreselijk druk had op haar telefoon of dat haar kind is. Derhalve enige paniek, de bestuurder opent de deur weer en het jongetje stapt weer in.

Ik doe hier verder geen uitspraak over maar het is een teken van deze tijd, we moeten er maar aan wennen! (Dit is nl. het onderwerp veiligheid.)

Het onder de pet verhaal van afgelopen dinsdag in het senioren platvorm blijft nog even onder de pet,  zowel Connexxion als de vervoersregio hebben nog geen beslissing genomen.

Dan het verdwijnen van de halte bij het crematorium te Zaandam, daar werd ik door het dagblad van de Zaanstreek op geattendeerd. Het verhaal klopt ten dele de halte verdwijnt niet, verhuisd naar een wat verder afgelegen plek, (nog steeds binnen de norm). Dit heeft te maken met het opnieuw inrichten van de Thorbeckeweg daar. (Vrije busbaan.)

Met ingang van deze week is de gemeente Zaanstad begonnen met het opnieuw inrichten van de Westzijde. Dit heeft in eerste aanleg gevolgen voor lijn 67. Deze rijdt nu niet via de Vinkenstraat maar via de Stationsstraat in Zaandam. Maar de werkzaamheden gaan zich als het eerste stuk klaar verplaatsen tot aan het Papenpad.  Connexxion zal ons op de hoogte houden hoe deze lijn, of eventuele andere lijnen gaan rijden.

Ook op de agenda staan de tarieven voor 2018. Zal trachten het document op de site van zowel de Seniorenraad als die van westerkoog te plaatsen. De sites zijn te bereiken met www.seniorenraad.nl en www.westerkoog.eu .

Als u toch de site van de seniorenraad bezoekt, dan kan de kans bestaan dat zij inmiddels is gewijzigd in seniorenplatvorm Zaanstad.

De landelijke tariefstijging is 1,13%. In het document kan vele tips op het gebied van hoe en wat u voor het OV moet betalen. Waar korting mogelijkheden liggen. Doe er uw voordeel mee.

Dan komt er een interoperabele kaart op de markt voor 6 euro. Daarmee kan je in 90 minuten overstappen op zowel Connexxion, EBS (Waterland) en het GVB in Amsterdam.

Het is al jaren een streven van de RAR om dit soort kaarten in te voeren, maar het is een eerste stap, hopelijk volgen er de komende jaren meer kaartsoorten en abonnementen die interoperabel zijn.

Dit is het op dit moment, ik hoop dat u er wat aan heeft,

Gerard Balke.

Connexxion Adviesverzoek tarieven en kaartsoorten 2018 Zaanstreek (PDF)