Volker Renaud en Nora Swagerman

Bedankt
Tijdens de Burgerplatformborrel van afgelopen vrijdag werden Nora Swagerman en Volker Renaud met een bloemetje, een bon en een speech bedankt voor hun geweldige inzet voor het Burgerplatform Zaanstad sinds 2018. Nora neemt afscheid als voorzitter maar blijft wel lid van het Burgerplatform. Volker heeft laten weten zijn werkzaamheden als secretaris en zijn lidmaatschap te beëindigen.

Oproep
Dit betekent dat we op zoek zijn naar een nieuwe voorzitter en een nieuwe secretaris. Mensen die één van de twee functies ambiëren kunnen dat kenbaar maken via communicatie@burgerplatform.nl.

Denk mee!

Denk mee met het Burgerplatform Zaanstad tijdens de vergadering van 19 april om 19.30 in De Pelikaan. Hoe kunnen we meer betekenen voor onze leden, andere vrijwilligersorganisaties en voor de inwoners van Zaanstad? Hoe kunnen we de kracht van onze samenwerking verder versterken? Zaanse vrijwilligersorganisaties zijn van harte welkom, deze woensdagavond, om hierover mee te praten. Graag tot morgen!

Vergadering Burgerplatform Zaanstad
Woensdagavond 19 april 19.30 uur
Buurtcentrum De Pelikaan
Kervelstraat 185, Krommenie

———————

16-11-2022 Vergaderingen Burgerplatform Zaanstad 2022/2023

De vergaderingen van het Burgerplatform tot 2024 zijn vastgesteld.
Niet alleen de leden van het Burgerplatform zijn welkom. Ook raadsleden, ambtenaren en andere vertegenwoordigers van Zaanse organisaties en/of doelgroepen zijn welkom om informatie te delen of te halen voor wat betreft problemen of successen vanuit gemeentelijk beleid in Zaanstad. Zet de data alvast in de agenda!

2022 (woensdagavond 19.30 tot 21.30 uur)
14 december in buurtcentrum De Bovenkruier

2023 (woensdagavond 19.30 tot 21.30 uur)
25 januari locatie n.t.b.
8 maart locatie n.t.b.
18 april locatie n.t.b.
31 mei locatie n.t.b.
4 juli locatie n.t.b.
6 september locatie n.t.b.
18 oktober locatie n.t.b.
29 november locatie n.t.b.

———————

03-12-2021 Zendmachtiging Zaanstreek nog geen gelopen race


Het is nog geen gelopen race, de strijd om de zendmachtiging voor de komende vijf jaren in de Zaanstreek. Voor RTV Zaanstreek lijkt het tij te keren nu de Zaanse ouderenverenigingen en het Burgerplatform Zaanstad duidelijk en gefundeerd aangeven waarom lokale radio en tv moeten blijven. De andere gegadigde voor de zendmachtiging, internetplatform De Orkaan, blijft bij haar standpunt dat internet afdoende is en dat lokale radio en tv kunnen verdwijnen.

Inclusieve samenleving
Dat de raden van Wormerland en Zaanstad eerder besloten hun voorkeur uit te spreken voor De Orkaan, dat weegt zwaar. Maar een inclusieve samenleving waarin geen groep mensen mag worden uitgesloten van lokaal nieuws en actualiteiten is de molensteen om de nek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) die uiteindelijk kiest en de zendmachtiging verleent. Het CvdM houdt toezicht op de naleving van de Mediawet en beschermt de onafhankelijkheid, diversiteit en toegankelijkheid van het media-aanbod.

Verwarring
De berichtgeving op De Orkaan over de zendmachtiging voor de Zaanstreek op 27 november jl. was dermate suggestief, dat in de reacties felicitaties en andere opmerkingen volgden in de veronderstelling dat het CvdM een vervolgbesluit ten gunste van De Orkaan zou hebben genomen. Ook de leden van Burgerplatform Zaanstad namen aan dat De Orkaan de zendmachtiging nu in de zak had.

Brief
Leden van het Burgerplatform Zaanstad bespraken dit ‘nieuws’ en klommen weer in de pen, ook omdat op de website van het CvdM geen bericht over een nieuwe stap in de richting van De Orkaan te vinden was. Een brief werd gisteren gestuurd naar het CvdM om nogmaals aan te geven dat het van groot belang is ook alle digibeten te bereiken met lokaal nieuws. Er kan wel worden gewerkt aan verdere digitalisering, maar vele Zaankanters zijn de komende jaren nog niet klaar voor alleen digitaal.

Nog geen besluit
Vanochtend belde het CvdM ons met een reactie op onze brief; het blijkt dat er de laatste weken helemaal geen besluit of vervolgstappen genomen zijn en dat de procedure nog steeds voortduurt. Ze vinden de verwarring zeer spijtig, zijn zich bewust van de verdeeldheid en nemen alle argumenten zorgvuldig mee. Dat neemt meer tijd dan in eerste instantie werd aangenomen. Ook de brieven van het Burgerplatform Zaanstad en de Zaanse ouderenbonden worden meegenomen in óf besluitvorming óf een ander pad dat zal moeten worden bewandeld. Binnen twee weken neemt het CvdM weer contact op met het Burgerplatform Zaanstad.

Het betreffende bericht van 27 november 2021 van De Orkaan waardoor de verwarring is ontstaan:

Link naar dit artikel op de website van De Orkaan >>

.

Lees ook 04-11-2021 Burgerplatform Zaanstad scherp in beeld
Lees ook 20-10-2021 Brief naar Commissariaat voor de Media

———————————————————————–

04-11-2021 Burgerplatform Zaanstad scherp in beeld:

Het Burgerplatform Zaanstad is er voor alle inwoners van Zaanstad, maar hier vertellen leden die Zaanse ouderen vertegenwoordigen over hun zorgen en over de ‘vergissing van de gemeenteraden over het advies door hen uitgebracht aan het Comissariaat voor de Media’. Gaan de Zaanse lokale radio en tv verdwijnen? Dan gaat dit ten koste van een grote groep Zaankanters die hun lokaal nieuws (en daarmee de verbinding met hun omgeving) moeten missen.

Het belang van lokale radio en tv is groot en het is nu (nog) niet mogelijk dit voor iedereen te digitaliseren. Ouderen en gehandicapten met een kleine leefwereld willen de Zaanse gemeenschap naar binnen halen via hun grote tv of radio. Zo houden ze contact met hun leefomgeving. De eenzaamheid en angst is dan minder.

“Voor veel mensen is lokale radio en tv leuk, maar voor een groep ouderen, digibeten en gehandicapten zelfs essentieel.”

De brief van Burgerplatform Zaanstad naar het Commisariaat voor de Media met daarbij een uitnodiging om met leden van het Burgerplatform van gedachten te wisselen over de concequenties van een beslissing ten gunste van internetplatform De Orkaan heeft nog geen gesprek opgeleverd. Ook vanuit de politiek is er tot nu toe niet gereageerd op de brief die ze ook hebben ontvangen. ‘Voor ons is het al een gepasseerd station’, volgens een van de raadsleden die we hierover spraken.

Zie ook het eerder bericht hierover ‘Uitsluiting van Zaanse digibeten’ >>

———————————————————————–

20-10-2021 Brief naar Commissariaat voor de Media over toekennen lokale zendmachtiging 2021-2026 Zaanstreek

Het Burgerplatform Zaanstad stuurde een brief naar het Commissariaat voor de Media (en cc. naar de raden van Wormerland en Zaanstad) met een dringend verzoek om RTV Zaanstreek in staat te stellen om radio en tv te kunnen blijven uitzenden. Dit in het belang van een grote groep mensen in de Zaanstreek die niet (of niet meer) digitaal vaardig is. Uitsluiting, dat moeten we in deze tijd waarin inclusie een steeds dwingender karakter krijgt, ook niet meer willen. Lokale radio en TV moeten blijven bestaan.

De brief:

———————————————————————–

07-10-2021 Uitsluiting van Zaanse digibeten?

Het Burgerplatform Zaanstad maakt zich zorgen over mogelijke uitsluiting van een groep Zaankanters die niet digitaal vaardig is. Hoe krijgen deze mensen toegang tot lokaal nieuws, herkenbare beelden en informatie ter ondersteuning wanneer dit alleen via internet te zien is?

Afbeelding

Vorige week uitten onder andere Zaanse ouderenbonden hun zorgen over de komende beslissing waar de zendmachtiging voor de komende vijf jaren heen gaat. Of naar RTV Zaanstreek of naar internetplatform De Orkaan.
Klik hier voor het artikel ouderenbonden >>

Gisteren spraken leden van het Burgerplatform met het bestuur van RTV-Zaanstreek over de groep mensen die geen internet gebruikt, en over mogelijkheden om deze Zaanse digibeten te blijven betrekken en informeren over hun leefomgeving en mogelijkheden.

Wordt vervolgd…

———————————————————————–

23-03-2021 De RAR stelt zich voor in een openbare vergadering van de Regioraad (VRA)

Het Burgerplatform Zaanstad is vertegenwoordigd in de Reizigers Advies Raad (RAR), om de Zaanse reizigersbelangen in het openbaar vervoer te vertegenwoordigen. Afgevaardigde van het Burgerplatform Zaanstad is Annemieke Goudsmit (Toegankelijkheid en VN-verdrag Handicap).

Openbaar Vervoer en de RAR
De leden van de RAR zijn vrijwillige belangenbehartigers. Ze adviseren over plannen, beleid en uitvoering van het openbaar vervoer in de concessiegebieden Amstelland-Meerlanden, Amsterdam, Waterland en de Zaanstreek. Advies over het Programma van Eisen bij concessieverlening, over vervoerplannen, lijnennetten, toegankelijkheid, dienstregelingen, tarieven en allerlei andere zaken die de openbaar vervoer-reiziger raken.
Klik hier voor meer info over de RAR >>
Zowel de adviesrol van de RAR als de diversiteit binnen de RAR worden vanavond besproken in de vergadering van de Regioraad. Voorzitters van de RAR-werkgroepen geven een toelichting op hun rol en invulling.

Regioraad
De Regioraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de Vervoerregio Amsterdam (VRA) en telt 51 leden. Voor Zaanstad zijn dat:

  1. Dhr. P. van Haasen (PVV) 
  2. Dhr. E. Hartog (SP) 
  3. Mevr. E. Hotaman (Denk) 
  4. Mevr. R. Mathkor (GroenLinks)
  5. Dhr. T. Rienstra (VVD)   
  6. Dhr. G. Rijken (PvdA) 
  7. Dhr. G. Slegers (CDA) 

Regioraad dinsdag 23 maart 2021
De vergadering is te bekijken van 18:30 tot 22:30 uur.
Agenda en vergaderstukken
Link naar de online vergadering

Vervolg pilot ‘meepraten over openbaar vervoer
Vorig jaar startte de Vervoerregio Amsterdam met een pilot burgerparticipatie om mee te kunnen praten over de komende aanbesteding van de concessie Zaanstreek-Waterland. Ongeveer 2000 mensen hebben destijds gereageerd. Overwogen wordt om een dergelijk panel vaker in te zetten. Het ging om een breed panel (niet alleen OV-reizigers). De VRA wil weten hoe de RAR betrokken wil worden bij de opzet van dit panel, om het ophalen van de stem van de reiziger verder uit te bouwen. In het Burgerplatform bespreken we dit eerstvolgende vergadering.

——————————————–

22-02-2021 Actuele onderwerpen en agenda vergadering Burgerplatform

Het Burgerplatform Zaanstad reageert op concept-beleidsstukken die vanuit de gemeente worden toegezonden of welke op andere wijze onder aandacht van de leden komen.

De afgelopen weken bespraken leden van het Burgerplatform concept-beleidsstukken betreffende ‘Ontmoeten’, WMO en Mantelzorg. Een gezamenlijk advies en aandachtspunten zijn richting gemeente gestuurd.

In de vergadering van 24 februari (aanstaande woensdag) komen deze stukken ook aan de orde. Zie de agenda hieronder.

Agenda Burgerplatform Zaanstad bijeenkomst op woensdag 24 februari Digitaal van 19.00 tot 21.30 uur

  1. Opening
  2. Ambtenaren lichten toekomstig beleid ‘Toezicht rechtmatigheid WMO en Jeugd’ toe
  3. Vervolgstappen n.a.v. bovenstaand gesprek
  4. Verslag 20 januari
  5. Mededelingen       
    – Verslag gesprek met wethouder Groothuismink en het vervolg
    – Vervolg gesprekken m.b.t. SWT-teams
    – Reactie op ons advies notitie ‘Ontmoeten’
  6. Lopende zaken      
    – Kwijtschelding gemeentelijke belastingen   Peter, Volker
    – Vroeg signalering                                              Nora
    – Bijdrage WMO enquête                                   Peter, Annemieke
    – Bijdrage  Actieplan Mantelzorg                      Mickey, Annemieke
    – Brandveiligheid                                                 Yvonne B. , Yvonne
  7. Nieuws     
    – Openbaar Vervoer (RAR) en AOV    Annemieke
    – ROOZ                                                Adri, Yvonne B.                      
  8. Rondvraag

———————————————